الگوهای تحلیل کلاسیک

از ویکی تریدر | اولین دانشنامه تخصصی بازارهای مالی فارکس و ارز دیجیتال
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۰۷ توسط Majidkhoshnoudi (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « == مثلث (Triangle) == این الگوها بیشتر نوید ادامه روند را می‌دهند اما گاهی اوقات نیز برگشت روند را به تحلیلگر هشدار می‌دهند. در یک الگوی مثلثی، خط پایینی مثلث به‌ عنوان خط حمایتی شناخته می‌شود. در این ناحیه خریداران قدرت بیشتری نسبت به فروشندگان س...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مثلث (Triangle)[ویرایش | ویرایش مبدأ]

این الگوها بیشتر نوید ادامه روند را می‌دهند اما گاهی اوقات نیز برگشت روند را به تحلیلگر هشدار می‌دهند. در یک الگوی مثلثی، خط پایینی مثلث به‌ عنوان خط حمایتی شناخته می‌شود. در این ناحیه خریداران قدرت بیشتری نسبت به فروشندگان سهم دارند و قیمت سهم به دلیل تقاضای بیشتر خریداران نسبت به عرضه فروشندگان افزایش می‌یابد. با نزدیک شدن به خط بالایی مثلث که به آن خط مقاومت نیز گفته می‌شود، اتفاقی عکس حالت قبلی رخ می‌دهد و این بار فروشندگان قدرت بیشتری نسبت به خریداران داشته و قیمت کاهش پیدا می‌کند. الگو‌های مثلثی بسیار پرکاربرد هستند و به وفور در چارت‌های قیمتی دیده می‌شوند. این الگوها به عنوان الگوهای معاملاتی میان‌مدت شناخته شده و برای معاملات در این بازه زمانی مفید هستند. این در حالی است که باید توجه کرد که این الگوها مانند سایر الگوها و روش‌های تحلیلی به تنهایی قابل اتکا نیستند و برای معامله سودمند و کم ریسک، بهتر است که از مجموعه‌ای از تحلیل‌ها با توجه به استراتژی خود استفاده کنیم. در یک الگوی مثلثی، خط پایینی مثلث به‌ عنوان خط حمایتی شناخته می‌شود. در این ناحیه خریداران قدرت بیشتری نسبت به فروشندگان سهم دارند. در همین راستا قیمت سهم به دلیل تقاضای بیشتر خریداران نسبت به عرضه فروشندگان افزایش می‌یابد. با نزدیک شدن به خط بالایی مثلث که به آن خط مقاومت نیز گفته می‌شود، اتفاقی عکس حالت قبلی رخ می‌دهد. این بار فروشندگان قدرت بیشتری نسبت به خریداران داشته و قیمت کاهش پیدا می‌کند. روند قیمت در الگو مثلث متقارن چگونه است؟

در این الگو ادامه روند قیمت وضعیت مشخصی ندارد. ممکن است در ادامه روند قبلی یا در خلاف جهت روند سابق حرکت کند. بستگی به این موضوع دارد که قیمت، کدام خط مثلث را می‌شکند. الگوی مثلث از جمله الگوهای کلاسیک است که عمدتاً به صورت الگوهای ادامه‌دهنده عمل می‌کند اما بعضاً رفتاری مشابه الگوهای بازگشتی دارد. این الگو متشکل از دو خط روند همگرا است که در یک نقطه به هم متصل شده و تشکیل یک رأس از مثلث را می‌دهند. این نوع از الگوها معمولاً بیانگر توقف مقطعی قیمت‌ هستند و پس از وقوع آنها، قیمت با روند قبلی به حرکت خود ادامه خواهدداد. در تصویر زیر نمونه‌ای از الگوی مثلث را مشاهده می‌کنید:


همان‌طور که گفتیم الگوی مثلث از دو خط روند همگرا که در یک رأس به هم متصل شده‌اند، تشکیل می‌شود. ضلع پایینی الگوی مثلث همان خط حمایت بوده که شیب آن مثبت یا صفر است؛ یعنی قیمت‌ها در ضلع پایینی مثلث در حال افزایش هستند که این موضوع بیانگر قدرت بیشتر خریداران نسبت به فروشندگان است.

در واقع، به دلیل تقاضای بیشتر خریداران نسبت به فروشندگان، از قیمت سهم حمایت شده و قیمت افزایش می‌یابد. ضلع بالایی مثلث نیز به عنوان خط مقاومت شناخته می‌شود که شیب آن منفی یا صفر است. در این ناحیه فروشندگان نسبت به خریداران قدرت بیشتری دارند. در واقع، به دلیل تقاضای بیشتر فروشندگان نسبت به خریداران، قیمت سهم کاهش می‌یابد.


نام‌گذاری الگوهای قیمت در تحلیل تکنیکال عمدتا مبتنی بر شکل آن‌ها روی نمودار صورت می‌پذیرد. در شکل‌گیری الگوی مثلث نیز دو خط همگرا تشکیل می‌شوند که در یک نقطه به هم می‌رسند و اصطلاحا یک کنج یا رأس را تشکیل می‌دهند. تصور کنید که یک سهم بعد از پیمودن یک مسیر صعودی یا نزولی وارد یک محدوده نوسانی می‌شود. در یک محدود نوسانی نیز چند قله و دره قیمتی در یک بازه زمانی تشکیل می‌شود. دو خط روند در اینجا باید ترسیم شود. یکی از این خطوط قله‌های قیمتی را به هم متصل می‌کند و خط دیگر دره‌های قیمتی را به هم وصل می‌نماید. وقتی این دو خط را به سمت راست امتداد می‌دهیم، کاملا با هم همگرا می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر در مورد خط روند می توانید مقاله خط روند چیست را مطالعه کنید.

مثلث صعودی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مثلث صعودی
مثلث صعودی

در این الگو خط بالای مثلث یا همان خط مقاومت تقریبا افقی است و خط پایینی با گذر زمان به سمت خط بالا حرکت می‌کند. در این الگو افزایش تدریجی قدرت خریداران را شاهد هستیم اما این قدرت به حدی نیست که قیمت را از خط بالایی فراتر ببرد.

روند در ادامه این الگو معمولا صعودی است. پس اگر این الگو در ادامه یک روند صعودی تشکیل شده باشد یک الگوی ادامه دهنده و اگر در ادامه یک روند نزولی تشکیل شده باشد یک الگوی بازگشتی است.

زمانی ما با استفاده از این الگو خرید انجام می‌دهیم که با افزایش قدرت خریداران خط بالایی شکسته شود و این شکست همراه با افزایش حجم معاملات باشد. زیرا تضمین شکست یک مقاومت و شروع یک حرکت صعودی در قیمت افزایش حجم معاملات است.

الگوی مثلث صعودی از دو خط روند همگرا تشکیل می‌شود که در آن، خط روند بالایی یا خط مقاومت، تقریباً افقی بوده و خط روند پایینی یا خط حمایت، دارای شیب مثبت است. در روندهای صعودی، زمانی که خریداران قدرت کافی برای عبور از خط مقاومت را نداشته باشند، قیمت‌ها را به طور تدریجی افزایش می‌دهند.

در چنین شرایطی، الگوی مثلث صعودی شکل می‌گیرد که در آن، قدرت خریداران به تدریج افزایش می‌یابد تا جایی که خط مقاومت الگو شکسته شده و روند صعودی ادامه یابد. در صورتی که الگوی مثلث صعودی در روند نزولی تشکیل شود، این الگو به صورت بازگشتی رفتار می‌کند؛ یعنی پس از تشکیل الگو و شکست خط مقاومت، شاهد روند صعودی خواهیم بود.

توجه کنید زمانی شکست الگوی مثلث صعودی برای ورود مطلوب است که با حجم معاملات بالایی همراه باشد؛ زیرا حجم معاملات بالا، تأییدکننده شکست مقاومت و شروع یک روند صعودی است.

این الگو در جریان یک روند صعودی در نمودار قیمت شکل می‌گیرد. به این ترتیب که در انتهای یک روند صعودی، سهم با فروش شدید مواجه می‌شود و این مسئله باعث می‌شود که به ناگاه قیمت آن بشکند. در ادامه سهم وارد یک روند نوسانی می‌شود. این روند نوسانی دو ویژگی مهم دارد که عبارت‌اند از:

   خط روند بالای محدوده نوسانی تقریبا افقی است. به این معنی که سهم دارای مقاومت در محدوده قیمت یکسانی است.
   خط روند پایین محدوده نوسانی شیب صعودی دارد. به این معنی که کف های قیمت در هر نوسان به سمت بالا حرکت می‌کنند.

این دو خط روند بالا و پایین کاملا به یکدیگر همگرا هستند و در نهایت در یک نقطه با هم تقاطع می‌کنند. معمولا قبل از رسیدن سهم به نقطه تقاطع خطوط روند، حرکت صعودی سهم بار دیگر آغاز می‌شود. خط روند بالا که در تا قبل از این نقش مقاومت را ایفا می‌کرد، تبدیل به خط حمایت می‌شود.

مثلث نزولی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مثلث نزولی
مثلث نزولی

این الگو دقیقا عکس الگوی افزایشی است و این بار خط بالایی یا همان مقاومت است که به سمت خط حمایت که تقریبا حالت افقی دارد حرکت می‌کند. این مثلث معمولا در ادامه یک روند نزولی تشکیل می‌شود و این روند نزولی پس از شکست مثلث ادامه می‌یابد. در شکست مثلث کاهشی نیز توجه به حجم معاملات اهمیت بالایی دارد. زیرا حجم معاملات معمولا در زمانی که قیمت داخل الگو قرار دارد با نزدیک شدن سقف و کف الگو به هم کاهش می‌یابد و افزایش در حجم معاملات می‌تواند نشانه‌ای قابل اتکا از شکست مثلث باشد.

الگوی مثلث نزولی نیز از دو خط روند همگرا تشکیل می‌شود که در آن، خط روند پایینی یا خط حمایت تقریبا افقی است و خط روند بالایی یا خط مقاومت دارای شیب منفی است. این الگو کاملا عکس الگوی مثلث صعودی است که معمولا در روندهای نزولی شکل می‌گیرد و پس از شکست الگو، روند نزولی ادامه می‌یابد.

در روندهای نزولی زمانی که فروشندگان قدرت بیشتری نسبت به خریداران پیدا می‌کنند و بازار را در دست می‌گیرند، قیمت‌ها را به آهستگی کاهش می‎‌دهند. در چنین مواقعی الگوی مثلث نزولی تشکیل می‌شود و افزایش قدرت فروشندگان تا جایی ادامه پیدا می‌کند که خط حمایت الگو با حجم بالا شکسته شده و روند نزولی ادامه یابد.



در الگوی مثلث نزولی نیز حجم معاملات، در شکست خط حمایت بسیار مهم است. در این الگو، حجم معاملات به تدریج کاهش می‌یابد، لذا افزایش حجم معاملات در نقطه شکستِ خط حمایت می‌تواند تأییدکننده شکست الگو و ادامه روند نزولی باشد.


داستان در الگوی مثلث نزولی دقیقا معکوس الگوی صعودی است. این الگو در جریان یک روند نزولی در نمودار قیمت شکل می‌گیرد. به این ترتیب که در انتهای یک روند نزولی، سهم با خرید شدید مواجه می‌شود و این مسئله باعث می‌شود که به ناگاه قیمت آن سیر صعودی پیدا کند. در ادامه سهم وارد یک روند نوسانی می‌شود. این روند نوسانی دو ویژگی مهم دارد که عبارت‌اند از:

   خط روند پایین محدوده نوسانی تقریبا افقی است. به این معنی که سهم دارای حمایت در محدوده قیمت یکسانی است.
   خط روند بالا محدوده نوسانی شیب نزولی دارد. به این معنی که سقف های قیمت در هر نوسان به سمت پایین حرکت می‌کنند.

این دو خط روند بالا و پایین کاملا به یکدیگر همگرا هستند و در نهایت در یک نقطه با هم تقاطع می‌کنند. معمولا قبل از رسیدن سهم به نقطع تقاطع خطوط روند، حرکت نزولی سهم بار دیگر آغاز می‌شود. خط روند پایین که در تا قبل از این نقش حمایت را ایفا می‌کرد، تبدیل به خط مقاومت می‌شود.

مثلث متقارن[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مثلث متقارن
مثلث متقارن
مثلث متقارن
مثلث متقارن

در این الگو خط بالا و پایین مثلث هم‌زمان به سمت هم‌دیگر حرکت می‌کنند که این موضوع قدرت تقریبا یکسان خریداران و فروشندگان را به ما نشان می‌دهد. در این الگو ادامه روند قیمت وضعیت مشخصی ندارد و ممکن است در ادامه روند قبلی یا در خلاف جهت روند سابق حرکت کند و بستگی به این موضوع دارد که قیمت، کدام خط مثلث را می‌شکند.

هرچه خطوط بالا و پایین مثلث به یکدیگر نزدیک‌تر شوند احتمال شکست خطوط بیشتر می‌شود ولی تا زمانی که خطوط توسط یک کندل قیمت شکسته نشده است و کندلی در ادامه آن برای تایید شکست مثلث ایجاد نشده است نباید دست به معامله زد.

برای رسم خط بالا و پایین الگوهای مثلث حداقل نیاز به دو تا سه نقطه برای هر خط داریم تا الگوی ما قابل اطمینان باشد این هم در نظر داشته باشید که رسم این الگوها تا حدودی به سلیقه تحلیل‌گر هم بستگی دارد و ممکن است الگوی رسم شده توسط تحلیلگر‌های مختلف با یکدیگر تفاوت‌هایی داشته باشد که این موضوع اهمیت چندانی ندارد و بستگی به سلیقه و تجربه او در تحلیل تکنیکال دارد.


الگوی مثلث متقارن نوعی الگوی اصلاحی است که از ۵ موج تشکیل می‌شود. پس از کامل شدن موج پنجم، انتظار داریم اصلاح پایان یافته و روند ادامه یابد. زمانی که قدرت خریداران و فروشندگان تقریباً یکسان باشد، الگوی مثلث متقارن که از لحاظ ظاهری مشابه مثلث متساوی‌الساقین است، تشکیل می‌شود. خطوط روند در این الگو دارای شیب مخالف هم هستند؛ یعنی خطوط مقاومت و حمایت به طور همزمان، به یکدیگر همگرا می‌شوند. برای رسم خطوط روند در این الگو، حداقل به دو نقطه برای هر خط نیازمندیم تا مطمئن شویم الگوی ما معتبر است. هر چه تعداد نقاط برخورد با خطوط روند بیشتر باشد، اعتبار الگو بیشتر خواهدبود.

نکته قابل توجه در الگوی مثلث متقارن، این است که روند قیمت بعد از شکست الگو بستگی به این موضوع دارد که کدام خط روند توسط نمودار قیمت شکسته می‌شود و ممکن است حرکت قیمت در جهت روند اولیه یا در خلاف جهت آن باشد. برای معامله به کمک الگوی مثلث متقارن باید منتظر شکست الگو باشیم؛ یعنی باید خط روند بالایی یا پایینی مثلث که همان خطوط مقاومت و حمایت هستند، توسط یک کندل شکسته شود و پس از آن، یک کندل دیگر به عنوان تأیید‌کننده شکست، ایجاد شود.



حالت سوم در شکل گیری این الگو روی نمودار قیمت، الگوی مثلث متقارن است. در چنین حالتی دو خط روند نزولی و صعودی به صورت توأمان در نمودار شکل می‌گیرند که به یکدیگر همگرا می‌شوند. در نهایت این دو خط در یک نقطه با هم تقاطع می‌کنند. نکته مهم این است که سهم در محدوده نوسانی بین این دو خط روند حرکت می‌کند اما در نهایت قبل از رسیدن به رأس مثلث از محدوده تعیین شده خارج می‌شود. سؤال این است که خروج آن از محدود به صورت نزولی است یا صعودی؟ در پاسخ باید گفت که احتمال وقوع هرکدام از این رفتارها در نمودار وجود دارد.

برای تشخیص و پیش‌بینی این مسئله باید حتما معامله‌گران به حجم معاملات سهم و نسبت خریدار و فروشنده باشد. روی هم رفته الگوی مثلث متقارن را نیز می‌توان الگوی ادامه دهنده نام نهاد. با این تفسیر که معمولا الگو به سمت روند غالب سهم در تایم فریم طولانی مدت شکسته می‌شود.

مثلث انبساطی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مثلث انبساطی
مثلث انبساطی
مثلث انبساطی
مثلث انبساطی

الگوی مثلث انبساطی گونه‌‌ای کمیاب از الگوهای مثلث است که معمولاً به صورت مثلث واژگون بوده که خطوط روند در آن خلاف سایر مثلث‌ها از هم دور می‌شوند. به عبارتی، این الگو به شکل مثلثی است که در حال توسعه و انبساط است. حجم معاملات در این نوع الگوها خلاف سایر الگوهای مثلث است و با افزایش قیمت، افزایش می‌یابد. معمولاً زمانی الگوی مثلث انبساطی تشکیل می‌شود که بازار احساسی شده و تمایل خریداران به خرید سهم افزایش می‌یابد. تشکیل این نوع الگو در نمودار قیمت باعث ایجاد قله‌های قوی در بازار می‌شود.



سؤالات متداول ۱. الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال یک الگوی ادامه دهنده است یا بازگشتی؟

این الگو به عنوان یک الگوی ادامه دهنده شناخته می‌شود. ۲. در صورتی که شکل‌گیری الگوی مثلث در نمودار تأیید نشود، چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر شکل‌گیری این الگو در تمودار تأیید نشود، باید منتظر یک روند برگشتی فوق‌العاده قدرتمند در نمودار قیمت باشیم. ۳. انواع الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال کدام‌اند؟

در حالت کلی این الگو به سه دسته صعودی، نزولی و متقارن تقسیم می‌شود. ۴. بهترین نقطه برای ورود و یا خروج از سهم با استفاده از الگوی مثلث چیست؟

باید بعد از ورود سهم به محدوده نوسانی، حجم معاملات و نسبت خریدار و فروشنده به صورت دقیق رصد شود. همچنین به کمک سایر ابزارها و اندیکاتورهای تحصیلی تکنیکال نیز می‌توان سیگنال مناسب برای خرید و فروش سهم در جریان شکل‌گیری این الگو را شناسایی کرد. کلام پایانی

در این مطلب به آموزش الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال پرداختیم. واقعیت این است که الگوهای قیمتی به عنوان یکی از کلیدی‌ترین مباحث در آموزش تحلیل تکنیکال به شمار می‌روند. یک معامله‌گر حرفه‌ای باید بتواند در تایم فریم‌های مختلف الگوها را به درستی و در زمان مناسب شناسایی کند و با کمک سایر ابزارهای موجود تصمیم مناسب را اتخاذ نماید.

[products _categories ids=”1673,1677″]

کلینیک سرمایه دو دوره آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی و پیشرفته را برای شما عزیزان آماده کرده است که در آن صفر تا صد مباحث تحلیل تکنیکال با رویکرد جامع نسبت به تمام بازارهای مالی پوشش داده شده است. در قالب این دوره ضمن آموزش کامل تمام الگوهای قیمت، نکات طلایی استفاده از آن‌ها در عمل نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با تهیه این دو دوره تحلیلگر معاملات خود باشید.


الگوی سر و شانه سقف

الگوی سر و شانه سقف، تنها در روندهای صعودی شکل می‌گیرد منجر به افت قیمت دارایی و شروع یک روند نزولی خواهد داشت. نحوه شکل‌گیری این الگو به این صورت است که در روند صعودی، قیمت به یک سقف قیمتی رسیده و یک قله تشکیل می‌شود که همان شانه چپ است. سپس، روند صعودی قیمت ادامه می‌یابد تا به سقفی بالاتر از سقف قبلی برسد و قله دوم تشکیل شود که بلندتر از قله اول بوده و همان سر، در الگوی سر و شانه است. مجدداً روند صعودی ادامه می‌یابد تا قله سوم که از قله دوم کوتاه‌تر و تقریباً برابر با قله اول است، تشکیل ‌شود که در واقع همان شانه راست در الگو خواهدبود.

تفاوت‌ الگوی سر و شانه سقف و کف

تفاوت مهم این دو الگو در این است که در الگوی سر و شانه کف، تمایل برای حرکات بازگشتی بیشتر است. در واقع در روندهای صعودی، معمولا کاهش تقاضا و تمایل خرید، برای تغییر روند صعودی به روند نزولی، کافی است. اما تغییر روند از نزولی به صعودی، مدت زمان بیشتری طول می‌کشد. به عبارتی در روندهای نزولی برای اینکه روند بازار به سمت روند صعودی هدایت شود، نیازمند هجوم بیشتر خریداران و برتری تقاضا بر عرضه است.

سر و شانه سقف[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مثلث متقارن

پس از تشکیل این الگو، برای انجام معامله باید منتظر شکست خط گردن باشید. برای اطمینان بیشتر، بهتر است این شکست با قدرت بیشتری انجام شود. پس از شکست خط گردن باید منتظر یک حرکت نزولی قوی باشید. در صورتی که پس از شکست خط گردن، از معامله جا ماندید، بهتر است منتظر یک پولبک به خط گردن باشید، سپس اقدام به معامله کنید. توجه فرمایید که بازار بورس ایران، یک بازار یکطرفه است و پس از تشکیل این الگو، باید برای جلوگیری از زیان بیشتر، از سهم خارج شوید. اما در بازارهای آتی مانند ارز دیجیتال، می‌توانید از نزول قیمت نیز، برای کسب سود بهره‌مند شوید. کافی است پس از تشکیل الگو و شکستن خط گردن، وارد پوزیشن فروش(SELL) شوید.


شیب‌خط گردن در الگوی سر و شانه سقف چه اهمیتی دارد؟

در الگوی سر و شانه سقف، معمولا خط گردن دارای شیب ملایم و رو به بالا است؛ اما گاهی این خط افقی می‌شود که تفاوتی با هم ندارند. در مواقعی، شیب خط گردن به سمت پایین خواهد بود که بیانگر ضعیف بودن بازار است و منجر به تشکیل یک شانه راست ضعیف می‌شود. در صورتی که شیب خط گردن، منفی باشد، سیگنال فروش، دیرتر صادر خواهد شد. به همین دلیل اگر قصد فروش دارید، باید کمی بعد از شکسته شدن خط گردن منتظر باشید. خط گردن با شیب مثبت، نشانه قوی بودن بازار است اما باز هم سیگنال دیر صادر می‌شود.


تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی سر و شانه سقف

حد ضرر در الگوی سر و شانه سقف، کمی بالاتر از شانه راست قرار می‌گیرد. در صورتی که ارتفاع سر و شانه راست نزدیک باشد، برای اطمینان بیشتر می‌توانید حد ضرر را کمی بالاتر از قسمت سر قرار دهید.


◊ این مطلب را هم بخوانید: آموزش بورس رایگان از صفر تا صد


برای محاسبه حد سود، کافیست ارتفاع سر تا خط گردن را اندازه بگیرید و از نقطه‌ای که خط گردن شکسته می‌شود، به سمت پایین اعمال کنید.


سر و شانه کف[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مثلث متقارن

الگوی سر و شانه کف که با نام سر و شانه معکوس هم شناخته می‌شود، در روندهای نزولی تشکیل شده و پس از آن، باید منتظر افزایش قیمت و شروع روند صعودی باشیم. ساختار این الگو از سه کف تشکیل شده که کف دوم نسبت به کف‌های مجاور خود، بزرگتر بوده و اصطلاحا سر نامیده می‌شود. کف‌های مجاور نیز شانه چپ و شانه راست الگو را تشکیل می‌دهند.


الگوی سر و شانه کف

برای انجام معامله به کمک این الگو هم باید منتظر شکست خط گردن باشیم. بهتر است این شکست قوی‌تر انجام شود. در صورتی که پس از شکست خط گردن، از معامله جا ماندید، می‌توانید منتظر یک پولبک به خط گردن باشید؛ سپس اقدام به معامله کنید. در صورتی که با این الگو مواجه شدید، پس از شکست خط گردن باید برای ورود اقدام کنید.


تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی سر و شانه کف

در این الگو می‌توانید حد ضرر را پایین‌تر از شانه راست، در نظر بگیرید. در صورتی که ارتفاع سر و شانه راست کم باشد، برای اطمینان بیشتر می‌توانید حد ضرر را پایین‌تر از سر قرار دهید. برای تعیین حد سود هم کافیست، فاصله سر تا خط گردن را اندازه گرفته و از نقطه‌ای که خط گردن شکسته می‌شود، به سمت بالا اعمال کنید.


تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی سر و شانه کف

کف دوقلو (Double Bottom)[ویرایش | ویرایش مبدأ]

کف دوقلو

سقف دوقلو (Double Top)[ویرایش | ویرایش مبدأ]

سقف دوقلو


کف سه قلو (Triple Bottom)[ویرایش | ویرایش مبدأ]

کف سه قلو

سقف سه قلو (Triple Top)[ویرایش | ویرایش مبدأ]

سقف سه قلو


الگوی کنج در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی کنج از انواع الگوهای قیمتی است که معمولا در میانه روند شکل می‌گیرد. زمانی که با این الگو روبه‌رو شدید، معامله‌گران بازار در حال تصمیم‌گیری برای چگونگی معامله در گام‌های بعدی هستند. این الگوها میان‌مدت بوده و معمولاً بین ۱ تا ۳ ماه ادامه دارند. شیب این الگوها معمولا خلاف جهت شیب روند اصلی نمودار قیمت است. رسم خطوط حمایت و مقاومت در ساختار این الگو بسیار مهم است. هر چه تعداد برخورد نمودار قیمت با خطوط الگو بیشتر باشد، اعتبار الگو بیشتر می‌شود. در این الگوها هر چه به انتهای الگو نزدیک می‌شویم، حجم معاملات کاهش می‌یابد. الگوی کنج در دسته الگوهای ادامه‌دهنده قرار دارد، اما بعضاً به صورت الگوی بازگشتی نیز عمل می‌کند. به منظور یادگیری کلیه این مفاهیم پیشنهاد میکنیم در دوره تحلیل تکنیکال ره‌آورد آکادمی شرکت نمایید.

دوره تحلیل تکنیکال - دسکتاپ (بلاگ)

شکل ظاهری الگوی کنج چگونه است؟

الگوی کنج از دو خط تشکیل شده که شیب آنها در یک جهت است. این خطوط همان خط مقاومت و خط حمایت در نمودار قیمت هستند. شیب این دو خط می‌تواند مثبت یا منفی باشد. در تصویر زیر نمونه‌ای از الگوی کنج با شیب منفی را مشاهده می‌کنید :


الگوی کنج در تحلیل تکنیکال


الگوی کنج چه کاربردی دارد؟

بر اساس الگوی کنج، استراتژی‌های مختلفی به وجود آمده که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان استراتژی تغییر روند را نام برد. به کمک این استراتژی می‌توان به سوددهی بالایی رسید؛ بدین صورت که با استفاده از انواع الگوی کنج که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم، می‌توانید نقاط "عطفِ" نمودار قیمت را کشف کرده و بر اساس آن، بهترین زمان ورود به یک سهم یا خروج از آن را مشخص کنید. بنابراین، می‌توانید در بهترین زمان ممکن برای کسب سود، وارد شده و یا برای جلوگیری از زیان بیشتر، خارج ‌شوید.


انواع الگوی کنج در تحلیل تکنیکال

همان‌طور که اشاره کردیم، الگوهای کنج متشکل از دو خط همگرا هستند که شیب آنها مثبت یا منفی است. این الگوها، بر اساس شیب خطوط تشکیل‌دهنده‌، به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند :

۱. الگوی کنج صعودی

۲. الگوی کنج نزولی


کنج صعودی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

کنج صعودی
کنج صعودی
کنج صعودی
کنج صعودی

نحوه معامله با الگوی کنج نزولی ادامه‌دهنده

هر یک از این الگوها ممکن است در روند صعودی یا نزولی قیمت اتفاق بیفتند و به صورت ادامه‌دهنده یا بازگشتی عمل کنند. در ادامه، همه حالت‌های ممکن را برای این الگوها بررسی می‌کنیم.


الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده

الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده، در روندهای نزولی اتفاق می‌افتد. این الگو متشکل از دو خط روند صعودی همگرا است. از آنجا که این الگو جزء الگوهای ادامه‌دهنده است، پس از تشکیل آن و شکست خط حمایت، انتظار ادامه روند نزولی را خواهیم داشت. بنابراین، در روندهای نزولی، اگر شیب الگوی کنج مثبت باشد، کاهش قیمت و ادامه روند نزولی محتمل خواهد بود. زمانی که این الگو تشکیل می‌شود، اصطلاحاً گفته می‌شود که الگوی کنج صعودی در فاز اصلاحی شکل گرفته‌است. میزان حرکت قیمت در این الگوها، پس از شکستن خط حمایت، معادل ارتفاع الگو است که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید :


الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده


نحوه معامله با الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده

الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده، در روندهای نزولی اتفاق می‌افتد و از آنجا که این الگو در دسته الگوهای ادامه‌دهنده قرار دارد، پس از شکست خط حمایت، شاهد کاهش قیمت و ادامه روند نزولی هستیم. بنابراین، استراتژی معامله‌گری در این الگوها، قرار گرفتن در موقعیت فروش است؛ یعنی باید پس از شکست خط روند و قبل از شروع ادامه روند نزولی، از سهم خارج شویم. بهترین زمان برای خروج از سهم، زمانی است که خط حمایت شکسته شده و حداقل ۲ تا ۳ کندل زیر خط حمایت ایجاد شود. توجه کنید که برای خروج از سهم باید صبر کنید تا الگو به صورت کامل تشکیل شود و از شکست خط حمایت مطمئن شوید. اگر شکست به‌گونه‌ای اتفاق بیفتد که فاصله قیمت از نقطه شکست خیلی زیاد شود، برای قرار گرفتن در موقعیت فروش و خروج از سهم، بهتر است منتظر یک پولبک به خط حمایت باشیم تا از لحاظ ریسک به ریوارد در شرایط بهتری قرار بگیریم.


تعیین حد ضرر و حد سود در الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده

برای تعیین حد سود، باید ارتفاع الگو را در نظر گرفته و از نقطه‌ شکست خط حمایت، به اندازه این ارتفاع به سمت پایین حرکت کنیم. ارتفاع الگو، معادل فاصله اولین نقطه تقاطع با خط حمایت تا خط مقاومت است. همچنین، حد ضرر را باید کمی بالاتر از آخرین موج صعودی در الگو در نظر بگیریم.


تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده

کنج نزولی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

کنج نزولی
کنج نزولی
کنج نزولی
کنج نزولی

الگوی کنج نزولی ادامه‌دهنده

این الگو کاملاً برعکس الگوی کنج صعودی ادامه‌دهنده بوده و در روندهای صعودی اتفاق می‌افتد. الگوی کنج نزولی متشکل از دو خط روند نزولی همگرا است. از آنجا که این الگو جزء الگوهای ادامه‌دهنده است، پس از تشکیل آن و شکست خط مقاومت، انتظار ادامه روند صعودی را خواهیم داشت. بنابراین، اگر در روندهای صعودی، الگوی کنج نزولی تشکیل شود، پس از شکست الگو، افزایش قیمت محتمل خواهد بود. در این الگو نیز میزان حرکت قیمت، پس از شکسته شدن الگو، معادل ارتفاع الگو است. در تصویر زیر نمونه‌ای از الگوی کنج نزولی را مشاهده می‌کنید :


الگوی کنج نزولی ادامه‌دهنده


نحوه معامله با الگوی کنج نزولی ادامه‌دهنده

این الگو در روندهای صعودی اتفاق می‌افتد و از آنجا که جزء الگوهای ادامه‌دهنده است، پس از شکست خط مقاومت، ادامه روند صعودی یا افزایش قیمت را شاهد هستیم. بنابراین، استراتژی معامله‌گری پس از مشاهده چنین الگویی، قرار گرفتن در موقعیت خرید است؛ یعنی باید پس از شکست خط مقاومت و قبل از شروع روند صعودی، وارد شده و اقدام به خرید کنید. بهترین زمان ورود، زمانی است که شکست خط مقاومت کامل شده باشد؛ یعنی پس از نقطه شکست، حداقل ۲ تا ۳ کندل بالاتر از خط مقاومت، ایجاد شود. اگر پس از تشکیل الگو، یک شکست قوی اتفاق بیفتد و فاصله قیمت و نقطه شکست زیاد شد، بهتر است منتظر یک پولبک به خط مقاومت باشید تا بتوانید در قیمت پایین‌تر وارد شده و سود بیشتری کسب کنید.


◊ این مطلب را هم بخوانید: آموزش تحلیل تکنیکال از صفر تا صد



تعیین حد ضرر و حد سود در الگوی کنج نزولی ادامه‌دهنده

برای تعیین حد سود در الگوی کنج نزولی باید به اندازه ارتفاع الگو، از نقطه‌ شکست خط مقاومت، به سمت بالا حرکت کنید. ارتفاع الگو معادل فاصله اولین نقطه برخورد با خط مقاومت تا خط حمایت است. حد ضرر را نیز کمی پایین‌تر از آخرین کف تشکیل‌شده در الگو، در نظر می‌گیریم.


الگوی کنج نزولی ادامه‌دهنده


الگوی کنج صعودی بازگشتی در تحلیل تکنیکال

الگوی کنج صعودی بازگشتی در روندهای صعودی اتفاق می‌افتد و از آنجا که در درسته الگوهای بازگشتی قرار دارد، پس از تشکیل این الگو، باید منتظر تغییر روند صعودی به روند نزولی باشیم. به عبارتی، در روندهای صعودی، پس از تشکیل الگوی کنج صعودی، کاهش قیمت و شروع روند نزولی محتمل خواهد بود. در تصویر زیر نمونه‌ای از الگوی کنج صعودی بازگشتی را مشاهده می‌کنید :


الگوی کنج صعودی بازگشتی


نحوه معامله با الگوی کنج صعودی بازگشتی

این الگو در روندهای صعودی اتفاق می‌افتد و از آنجا که جزء الگوهای بازگشتی است، پس از تشکیل الگو، انتظار شروع روند نزولی و کاهش قیمت را داریم. بنابراین، استراتژی مطلوب در این الگوها، اتخاذ موقعیت فروش است؛ یعنی باید پس از شکست خط حمایت و قبل از شروع روند نزولی، از سهم خارج شویم. بهترین زمان برای خروج از سهم، زمانی است که شکست خط حمایت، کامل شده؛ یعنی حداقل ۲ تا ۳ کندل زیر خط حمایت تشکیل شود. در صورتی که شکست خط حمایت پرقدرت باشد و فاصله قیمت از نقطه شکست زیاد شود، می‎‌توانید برای داشتن موقعیت بهتر از لحاظ نسبت ریسک به ریوارد، منتظر پولبک بوده و سپس، از سهم خارج شوید.


◊ این مطلب را هم بخوانید: آموزش پرایس اکشن از صفر تا صد رایگان



تعیین حد ضرر و حد سود در الگوی کنج صعودی بازگشتی

برای تعیین حد سود در الگوی کنج صعودی بازگشتی، کافی است ارتفاع الگو را محاسبه کنید و از نقطه‌ شکست خط حمایت به همان اندازه به سمت پایین حرکت کنید. ارتفاع الگو نیز برابر با فاصله اولین نقطه‌ تقاطع با خط مقاومت تا خط حمایت است. حد ضرر را نیز کمی بالاتر از آخرین سقف تشکیل‌شده در الگو در نظر بگیرید.


تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی کنج صعودی بازگشتی


الگوی کنج نزولی بازگشتی در تحلیل تکنیکال

الگوی کنج نزولی بازگشتی در روندهای نزولی اتفاق می‌افتد و از آنجا که در دسته الگوهای بازگشتی قرار دارد، پس از تشکیل این الگو، انتظار می‌رود، روند نزولی به روند صعودی تبدیل شود. به عبارتی، اگر در روندهای نزولی، الگوی کنج نزولی مشاهده شود، باید منتظر شروع روند صعودی و افزایش قیمت باشیم. تصویر زیر نمونه‌ای از الگوی کنج نزولی بازگشتی را نشان می‌دهد :


الگوی کنج نزولی بازگشتی


نحوه معامله با الگوی کنج نزولی بازگشتی

همان‌طور که اشاره کردیم، این الگوها در روندهای نزولی اتفاق می‌افتند و پس از تشکیل الگو و شکست خط مقاومت، تغییر روند نزولی به روند صعودی محتمل خواهدبود. بنابراین، زمانی که در روندهای نزولی چنین الگویی را مشاهده کردید، باید موقعیت خرید اختیار کنید و پس از شکست خط مقاومت و قبل از شروع روند صعودی، وارد شوید. بهترین نقطه برای ورود، زمانی است که خط مقاومت کاملاً شکسته شود؛ یعنی حداقل ۲ تا ۳ کندل بالای خط مقاومت تشکیل شود. البته در صورتی که فاصله قیمت از نقطه شکست زیاد باشد، می‌توانید تا پولبک مجدد صبر کنید تا در قیمت پایین‌تر وارد شده و سود بیشتری کسب کنید.


تعیین حد سود و حد ضرر در الگوی کنج نزولی بازگشتی

مشابه حالات قبل، برای تعیین حد سود در الگوی کنج نزولی بازگشتی، باید ارتفاع الگو را محاسبه کنید و از نقطه‌ای که خط مقاومت شکسته می‌شود، به همان اندازه به سمت بالا حرکت کنید. حد ضرر را نیز کمی پایین‌تر از آخرین کف تشکیل شده در الگو، در نظر بگیرید.



== تفاوت الگوی کنج و الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال ==


الگوی کنج و الگوی مثلث، جزء الگوهای ادامه‌دهنده هستند اما بعضاً به صورت بازگشتی عمل می‌کنند. این دو الگو از لحاظ ظاهری بسیار به هم شباهت دارند. در واقع می‌توان گفت الگوی کنج، زیرمجموعه الگوی مثلث است. با این وجود، تفاوت‌های اساسی در ساختار خود دارند که عبارتند از :

۱. شیب اضلاع الگوی مثلث بیشتر از الگوی کنج است. به عبارتی، طول اضلاع الگوی کنج بلندتر از الگوی مثلث است. این موضوع بیانگر این است که الگوی مثلث زمانی تشکیل می‌شود که نوسانات قیمتی در بازار شدیدتر باشد. در الگوی کنج، نوسانات قیمتی کمتر بوده و این الگو در مدت‌زمان بیشتری تشکیل می‌شود.

۲. در الگوی کنج، داشتن دو نقطه در کف و دو نقطه در سقف، برای رسم اضلاع، ضروری است. در حالی که برای رسم الگوی مثلث، به سقف و کف‌های واضح نیازی نیست.

۳. اضلاع الگوی کنج، همگرا هستند و شیب آنها در یک جهت است. اما در الگوی مثلث جهت شیب اضلاع با هم برابر نیست. توجه داشته باشید که جهت شیب الگوی کنج در قالب الگوهای ادامه‌دهنده، مخالف شیب روند اولیه است.